tamjpg

Prijava

Mahavatar Babaji

Zadetki pogledov prispevkov
305494

Izmenjava Energije


Iz priročnika Usui Shiki Ryoho Reiki priročnika za prvo stopnjo, avtor Edmond C.:


Izmenjava  energije Reiki za denar?

Naj najprej povem, da sem to poglavje dodal priročniku šele pred kratkim. Moram reči, da mi najprej sploh na misel ni prišlo, da bi bilo potrebno to temo obravnavati na tečajih. Vendar sem se tudi sam v dolgih letih poučevanja veliko naučil.
O čem bo tekla beseda? O naših zablodah, nevednosti in naivnosti. Na žalost.

Koncept izmenjave energije zajema idejo, da mora vsakdo, ki sprejme Reiki (bodisi kot eno urno seanso, zdravljenje na daljavo ali pa uglasitev) za to plačati. Tak pristop je bil dodan poučevanju in zdravljenju z Reikijem po prihodu sistema na zahod. Ga. Takata je po prihodu na zahod spoznala, da učenci ne cenijo Reikija dovolj, zato je postavila zelo visoke cene za usposabljanje. V Ameriki je še danes cena usposabljanja za Reiki mojstrstvo 10000 $. Tak pristop je seveda povzročil odtujevanje med mojstri Reikija in celo privedel do uveljavljanja blagovnih znamk za določene šole Reikija.

Sam sicer razumem in lahko sprejmem take poglede. Vsakdo ima svobodno voljo. Vendar pa se mi postavljajo naslednja vprašanja: Je srčnost in odprtost (kar je najpomembnejše pri uporabi Reikija) res merljiva v denarju? Mora posameznik z bajno vsoto denarja dokazati, da bo Reiki vzel resno in ga iskreno prakticiral?

Visoke cene naj bi zagotovile spoštovanje Reikija. Hmm.

Sploh pa, kdo je lastnik Reikija? Komu pripada? Mar moram res sam skrbeti za ravnovesje v vesolju, ki da naj bi bilo porušeno, če ne dobim nič v zameno za Reiki? Menim, da je za ravnovesje v vesolju že poskrbljeno in da nam z visokimi cenami Reikija ni potrebno skrbeti za to.

Še več, če bi bilo zares potrebno paziti na tako ravnovesje, bi o tem prav gotovo govorili vsi veliki učitelji človeštva. Sam sem osebno srečal že kar nekaj zares duhovnih ljudi, prebral veliko materiala o vseh večjih religijah in niti enkrat še nisem zasledil, da bi kdo govoril o potrebi po izmenjavi energije. Vsi govorijo le o ljubezni, dajanju, milosti, sočutju in brezpogojnem spoštovanju.

Sam imam tudi precej izkušenj z drugimi metodami osebnega ter duhovnega samorazvoja (mantra yoga, kriya yoga, tehnika intenziva razsvetljenja, jnana yoga, bhakti yoga, humanistična in transpersonalna psihoterapija, klinična ter kognitivna hipnoterapija itd...) in moram priznati, da Reiki pravzaprav ni tako zele učinkovita tehnika. Ker je pač energija, se pokorava našim miselnim tokovom, in direktno deluje le na eterično telo in kot tak ni učinkovit kot, recimo, katerakoli mentalna tehnika. Še en argument, ki dokazuje da so cene za Reiki dejansko previsoke. Vzemimo na primer Kriya yogo. Ta tehnika je več tisočkrat bolj učinkovita in močnejša od Reikija. Naučite se jo lahko za zelo nizko ceno ali pa celo brezplačno.

Osebno menim, da v večini Reiki šol sploh ne gre več za zdravljenje, iskrenost, ljubezen ampak za konkurenčnost, donosen posel in druge ego drame.

No, kar je dobro da razumete in po možnosti tudi sprejmete je, da Reiki že je v vas samih. Nihče nima absolutne pravice zaračunavati zanj. Reiki ne pripada nikomur, je del stvarstva, tako kot zrak in sončna svetloba. Dopustite, da Reiki svobodno teče in da neovirano pomaga čimveč ljudem.

Menim tudi, da ljudje sedaj potrebujemo pomoč bolj kot kadarkoli prej. In Reiki nam dejansko lahko precej pomaga. Zakaj bi sami sebe omejevali in postavljali pogoje za učenje Reikija?

To je tudi eden izmed razlogov, da sam za tečaje Reikija postavljam relativno nizke cene; te cene zajemajo zgolj materialne stroške, najem prostorov ter moj čas. Ne pa zaračunavam za Reiki sam.

Preberite tudi Iluzije o Reikiju >>

Edmond C.

top